Wellicht ben jij een van de 16.000 mensen die hij inspireert via LinkedIn en andere sociale media. Maak kennis met Redouan Assakali (26): plaatsvervangend supermarktmanager bij Lidl in Amsterdam en ambassadeur van Jong Lidl Nederland.

Dat het nu zo goed met hem gaat, is niet vanzelfsprekend, zegt hij zelf. Toen zijn vader op jonge leeftijd overleed, bleef hij achter met zijn moeder en twee zusjes. Voor Redouan was het een wake-up call. Vanaf dat moment ging hij elke dag het beste uit zichzelf halen. Hij wilde iets terugdoen voor zijn moeder die altijd voor hem zorgde. Nu hij zelf de vruchten van zijn werk plukt wil hij ook aan de jeugd uit zijn omgeving laten zien dat álles mogelijk is. Als je het maar graag genoeg wilt. Met een visie op management die zich geheel richt op de mensen binnen zijn team, behaalt hij prachtige resultaten. Op menselijk én zakelijk gebied. Redouan weet dat hij zijn plaats heeft gevonden in de retail.

Laten we beginnen bij het begin, hoe ben je bij Lidl terechtgekomen?

“Ik ben benaderd door een recruiter van Lidl via LinkedIn. Ik werkte voor een concurrent en was toen al heel actief op social media en zo hebben ze mij ook gevonden. Ik had tijdens het sollicitatieproces al heel snel door dat ik bij dit bedrijf wilde werken. Alles was zo respectvol en zo vriendelijk. Ik voelde gewoon dat ik hier gewaardeerd zou worden en dat blijkt ook zo te zijn. Tijdens het sollicitatieproces ontmoette ik mijn rayonmanager die mij direct alle doorgroeimogelijkheden voorlegde. Nu ik hier een tijdje werk, merk ik ook echt dat alle afspraken die ik met hem gemaakt heb, worden nagekomen. Ik begon 2 september 2018 als assistent supermarktmanager en ik ben nu plaatsvervangend supermarktmanager. Ik krijg volop kansen en geniet elke dag.”

Hoe ziet een normale werkdag voor jou eruit?

“Ik kijk altijd eerst op de planning. Ik kijk wie er komt werken en bedenk waar ik met hem of haar op ga focussen die dag. Ik heb natuurlijk verschillende verantwoordelijkheden, zowel op vakinhoudelijk gebied als verantwoordelijkheden naar mijn team. Ik heb retail altijd vergeleken met topsport en zie mezelf dan als een trainer-coach. Ik zorg dat iedereen op de juiste plek staat en dat elke collega optimaal kan presteren. Ik heb elke dag zo’n negenduizend klanten over de vloer en dankzij mij en mijn team gaan ze allemaal weer tevreden naar huis.

Waarom ben je zo met de jongere medewerkers bezig?

“Dat komt voornamelijk door mijn eigen jeugd, denk ik. Ik deed een BBL-opleiding en ik kreeg daar regelmatig te horen dat ik er nooit zou komen. Dat succes niet voor mij weggelegd was. Dat heeft mij enorm gemotiveerd om aan mezelf te werken. Ik werkte toen al in een supermarkt en toen mijn vader overleed, ben ik geholpen door mijn manager. Een geweldige vrouw die ik inmiddels echt zie als een soort tweede moeder. Ze hielp mij inzien hoe mooi dit vak is en dat doet ze nu nog steeds. Ik heb nog regelmatig contact met haar.”

“Ik probeer diezelfde liefde en die motivatie over te brengen aan mijn team. Diezelfde mate van betrokkenheid te tonen. Jongeren uit mijn omgeving hebben te vaak het idee dat er weinig mogelijkheden voor ze zijn en daarom wil ik ze helpen. Soms krijgen we nieuwe teamgenoten die heel introvert zijn, maar door gesprekken te voeren en ze te motiveren, zie je ze een paar weken later ineens een afdeling runnen. Gelukkig word ik daarbij wel een handje geholpen door onze e-learning-modules in de winkel. Uit die progressie haal ik mijn motivatie. Ik vind dat zo ontzettend mooi.”

‘Je bent de regiseur van je eigen leven’

Waar komt jouw enorme drive vandaan?

“Ik heb het elke dag ontzettend naar mijn zin. Ik wil gewoon elke dag het beste uit mezelf halen. Ook voor mijn moeder uiteraard. Ze heeft altijd het beste voor haar kinderen gewild en ze zorgde in haar eentje voor het hele gezin. De kracht en energie die zij uitstraalt, maakt dat ik haar trots wil maken. Ik wil met mijn werk bij Lidl laten zien dat ik dankzij haar zo ver ben gekomen.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

“Ik ben nu natuurlijk plaatsvervangend supermarktmanager, maar ik hoop natuurlijk door te groeien. En wie weet wat het verder nog brengt? Het lijkt me heel tof om iets met social media te doen voor Lidl bijvoorbeeld, of om me uiteindelijk op te werken tot rayonmanager. Tot die tijd ga ik natuurlijk mijn uiterste best doen om mezelf zo goed mogelijk te ontwikkelen.” 

Dit verhaal werd eerder gepubliceerd als advertorial op retailtrends.nl.

Redouan doet veel met social media. Hij won de Diwan Awards Holland 2019 in de categorie ‘influencer’.