‘Ik ben denk ik een goede coach voor mijn personeel, dat hoor ik vaak terug’

Karim Triki, in ‘zijn’ Albert Heijn XL, met een deel van zijn personeel, en met een beker. Niet de beker die hij won omdat hij de beste winkelmanager van Albert Heijn en/of Ahold Delhaize Delhaize was, maar de beker die hij eerder (eind 2022) al ontving, nadat zijn winkel tot ‘beste Albert Heijn-supermarkt van Nederland’ was uitgeroepen, in de interne winkelwedstrijd van Albert Heijn. Want die prijs was er ook nog…

Hoe supermarktmanager Karim Triki (AH XL) de beste van Ahold Delhaize werd

Hij deed een studie bouwkunde en architectuur, maar nam in zijn carrière een andere afslag: hij ging aan de slag bij Albert Heijn. En afgelopen juni werd Karim Triki uitgeroepen tot beste ‘store manager’ van Ahold Delhaize wereldwijd. Hoe kon dat zo gebeuren?

Door: Marieke Venbrux Foto’s: Albert Heijn/Karim Triki

Alweer een halfjaar heeft hij zijn twee eretitels op zak, en hij krijgt nog steeds van verschillende kanten felicitaties en berichtjes. Hartstikke leuk, en ja, hij is ook trots. Op zichzelf, maar ook op zijn team van meer dan vierhonderd medewerkers. “Zij zijn echt de ruggengraat van de operatie”, aldus Karim Triki, supermarktmanager van Albert Heijn XL Gelderlandplein in Amsterdam.

Triki werd half juni uitgeroepen tot ‘Ahold Delhaize Global Store Manager of the Year’. Ofwel: het bestuur van Ahold Delhaize vindt hem de beste winkelmanager van alle Ahold Delhaize-winkels, van alle formules, wereldwijd.
Kort daarvoor was Triki al uitgeroepen tot beste supermarktmanager van Albert Heijn in Nederland.
Het is niet voor het eerst dat een winkelmanager van Albert Heijn de Ahold Delhaize-verkiezing wint. In 2019 won Artin van Ginkel, supermarktmanager van Albert Heijn Scharnerweg in Maastricht, de verkiezing. Dat maakt de uitverkiezing van Triki echter niet minder bijzonder. Want Ahold Delhaize kent meer dan 7600 winkels, in negentien landen. En vorig jaar ging de prijs naar winkelmanager Jessica Fischer, van The Giant Company in Philadelphia, een regionale Amerikaanse supermarktketen. We bedoelen maar.

Triki is sinds 2020 supermarktmanager bij AH XL Gelderlandplein. Voor die tijd was hij supermarktmanager van verschillende andere Albert Heijn-winkels. Manager worden van een supermarkt was echter nooit het plan: Triki volgde een opleiding ‘architectuur en bouwtechniek’ aan de Hogeschool Inholland. Tijdens zijn studie had hij een bijbaantje bij Albert Heijn. Daar is hij nooit meer weggegaan.

Vanuit een studie architectuur en bouwtechniek een carrière starten bij Albert Heijn en eten en drinken gaan verkopen. Dat klinkt niet als een hele logische stap. Of zie jij wel parallellen?  
“Mijn vader had vroeger een kleine, zelfstandige bouwmarkt, daar werkte ik geregeld mee en maakte ik kennis met zowel de bouw als met retail. Binnen mijn bouwkundestudie volgde ik wel al de meer commerciële richting, waarbij het vooral gaat over zaken als projectmanagement, marketing en financiën. Ik ontdekte al snel dat mijn interesse lag in het samenspel tussen techniek en zakelijke aspecten. Ik vond het fascinerend om te zien hoe een succesvol bouwproject niet alleen afhankelijk is van goed vakmanschap, maar ook van effectieve planning, budgetbeheer en klantrelaties. Datzelfde geldt voor een winkel. Verder: bij architectuur en bouwtechniek gaat het om de details, en dat is bij retail ook het geval; juist de kleinste details kunnen het verschil maken.” 

Maar wat was het moment dat je dacht: ik wil in die supermarktwereld verder – en meer specifiek: bij Albert Heijn?  
“Ik had een bijbaan bij Albert Heijn op de Vijzelstraat in Amsterdam; ik werkte daar als teamleider. Ik zag hoe mijn supermarktmanager de winkel runde. Daar begon mijn liefde voor het vak: resultaten willen halen, mensen in beweging krijgen, zaken steeds weer verder willen verbeteren, goed omgaan met allerlei soorten klanten. Ik zag hoe mijn manager dat deed en dacht: dat moet lekker voelen. Ik had het daar ook wel eens met hem over. Ik heb mij vervolgens in die winkel snel weten te ontwikkelen. Daardoor werd ik in 2012 benoemd tot assistent-supermarktmanager, eerst bij AH Westermarkt, daarna bij AH Jodenbreestraat. In 2014, ik was toen 27, kreeg ik als supermarktmanager mijn eerste winkel onder me: Albert Heijn Krugerplein, in Amsterdam-Oost. Die rol van supermarktmanager beviel mij inderdaad net zo goed als ik had gehoopt.” 

In een felicitatie van een van jouw medewerkers op LinkedIn op jouw uitverkiezing tot beste winkelmanager binnen Ahold Delhaize, las ik: ‘Waar jij van droomde, heb je waargemaakt. Geweldig dat jij deze titel mag ontvangen.’ Waar droomde jij dan van? Van de beste zijn?   
“Nou, als kind had ik veel dromen, maar die gingen niet altijd per se over de beste willen zijn… Wel had ik als kleine jongen al graag de touwtjes in handen. Ik kon goed voetballen, was de aanvoerder van ons voetbalteam, wilde ons team zover mogelijk brengen en ‘zo groot mogelijk maken’. Maar pas toen ik teamleider van circa zeventig medewerkers was bij Albert Heijn, dacht ik: dat leiderschap en het beste uit mensen willen halen, daar wil ik wel in verder. En gaandeweg werd het een droom om filiaalmanager van de grootste Albert Heijn van Nederland te worden.”  

Je was pas 33 jaar toen jij supermarktmanager werd van Albert Heijn XL Gelderlandplein. Dat is best jong. Heb je gesolliciteerd, of werd je gevraagd?   
“Ik heb binnen Albert Heijn wel geregeld mijn ambities kenbaar gemaakt, heb ook verschillende interne opleidingen, leiderschapsprogramma’s en workshops gevolgd. Ik heb bij negen verschillende Albert Heijn-winkels in Amsterdam gewerkt, daar zaten niet de makkelijkste locaties tussen, maar ik heb nooit nee gezegd, ik zag overal wel een uitdaging in. En in 2020 – midden in coronatijd – werd ik gebeld: of ik AH XL Gelderlandplein wilde gaan leiden. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Al was het natuurlijk een gekke tijd om te starten. Tegelijkertijd was het ook een mooi moment, want er stond een verbouwing op de planning. En een winkel wordt gemiddeld een keer in de twaalf jaar verbouwd, dus zo vaak krijg je niet de kans om dat van dichtbij mee te maken. Ik kon meedenken over de indeling, de inrichting, etc. Dat was vanuit mijn opleiding bouwkunde voor mij wel extra interessant.”

De succesvolle verbouwing heeft ongetwijfeld een rol gespeeld bij jouw uitverkiezing – de winkel werd eind 2022 ook uitgeroepen tot beste Albert Heijn-winkel van Nederland – al wegen Albert Heijn en Ahold Delhaize ook verschillende andere criteria mee, zoals medewerkerstevredenheid, de mate van inclusiviteit etc.” Wat vind je zelf jouw sterkste punt als winkelmanager?   
“Ik ben denk ik een goede coach voor mijn personeel; dat hoor ik vaak terug. Ik sta zoveel mogelijk tussen de mensen, sta negentig procent van mijn tijd zelf op de winkelvloer. Ik vind het leuk om medewerkers te stimuleren en te helpen om door te groeien. Ik probeer mensen de ruimte te geven, zodat iedereen zich veilig voelt. Daardoor ontstaat er een goede sfeer. Er werken hier mensen van 16, maar ook 50-plussers en mensen die bijna met pensioen gaan. Ik vind het mooi om te zien dat we het samen voor elkaar hebben gekregen dat bij iedereen de neus dezelfde kant op wijst: samen beter eten bereikbaar maken voor iedereen.” 

Dat is met een team van meer dan 400 mensen, onder wie veel parttimers, niet altijd makkelijk, lijkt me. 
“Nee, maar dat maakt het juist ook weer interessant. Mijn uitgangspunt: ik wil voor iedereen makkelijk te benaderen zijn. Voor klanten en voor medewerkers. Als er iets is, of als een collega ergens tegenaan loopt, probeer ik dat meteen te regelen, ik wil iemand de aandacht geven die hij of zij op dat moment nodig heeft, zodat er geen frustratie, onduidelijkheden, onrust etc. ontstaat. In onze winkel moeten we veel balletjes hooghouden, het risico is al snel dat je mensen te weinig aandacht geeft. Mensen die ergens moeite mee hebben, of mensen die juist willen doorgroeien. We gaan daarom ook geregeld met z’n allen iets leuks doen: barbecueën, naar Walibi Flevo… Niet met het hele winkelteam, dat is praktisch lastig, maar wel met teams, in groepjes. En ik wil ook dan graag van mensen weten hoe zij over zaken denken.” 

Doe je daar dan ook iets mee? We kennen allemaal de verhalen van managers die zeggen ‘ik wil geen ja-knikkers’, maar intussen niet gediend zijn van kritiek of daar weinig mee doen. Bovendien: jij hebt je ook te richten naar het hoofdkantoor van Albert Heijn, sommige zaken zullen ook gewoon van ‘hogerhand’ worden bepaald. 
“Natuurlijk is het niet leuk als je hoort dat mensen vinden dat je iets niet helemaal goed hebt gedaan, of dat zaken beter kunnen. Maar het kan je ook verder brengen. Medewerkers- en klanttevredenheidsonderzoeken neem ik daarom echt heel serieus, maar ook informele gesprekken vind ik zoals gezegd belangrijk. Dat is ook iets wat ik vroeger al van mijn vader heb geleerd: geef niet snel op, ga uitdagingen aan en als je de beste wil worden, luister dan vooral naar de feedback van anderen en probeer daar ook iets mee te doen.” 

Albert Heijn krijgt als grootste supermarktformule ook geregeld kritiek, zeker de afgelopen tijd. Het zou hebben geprofiteerd van de coronacrisis en de prijzen van producten in deze tijd te hoog houden, het gat tussen het salaris van Ahold Delhaize-topman Frans Muller en de medewerkers van AH zou te groot zijn, AH zou te weinig doen voor de boeren etc. Wat merk jij daar op de winkelvloer van? 
“Vrij weinig. Dat is een discussie die zich denk ik vooral in de media of in ieder geval buiten onze winkel afspeelt. Winkelmedewerkers hebben per 1 september 10% loonsverhoging gekregen, waar – voor zover ik weet – iedereen erg tevreden mee is. We proberen natuurlijk juist in deze winkel onze rol te pakken op het vlak van allerlei maatschappelijke kwesties. Kijk naar ons uitgebreide vegetarische en biologische aanbod, of neem een thema als gezond, daar kiezen we hier echt voor.” 


Jij bent nu de beste Ahold Delhaize-winkelmanager ter wereld, maar ongetwijfeld heb ook jij nog zaken te leren. Waar wil je beter in worden? 
“Ik wil in ieder geval mijn Engels bijspijkeren. Er komen – zeker na de verbouwing – mensen van over de hele wereld in onze winkel: mensen uit Australië, China, en afgelopen week had ik de Deense ambassade over de vloer.”

Wat komen die eigenlijk doen? 
“De mensen van de Deense ambassade waren vooral geïnteresseerd in ons vegetarische aanbod, dat is iets waar ze in Denemarken natuurlijk ook volop mee bezig zijn. En we zitten met onze winkel in Amsterdam, we worden gezien als het vlaggenschip van Albert Heijn, daar zijn mensen sowieso altijd wel in geïnteresseerd. Soms is het ook een bepaalde pilot of afdeling die bezoekers uit het buitenland trekt.”

Over pilots gesproken: heeft het hoofdkantoor van AH wel eens een pilot gedraaid of voorgesteld waarvan jij zelf dacht: pfoeh, dat zie ik echt niet zitten?
“Ik vind een pilot eigenlijk altijd een wel extra uitdaging en daarom juist zo leuk. Ik ben iemand die van drukte houdt, reuring, complexiteit, nieuwe dingen. Daarom zit ik juist hier zo goed op mijn plek. Zet mij niet neer in een rustige dorpssupermarkt, dan vind ik het al snel saai. Een pilot zorgt doorgaans alleen maar voor extra reuring. Bovendien trek je met een pilot ook weer extra klanten, en met een Jumbo naast ons, is dat ook best fijn… En ja, natuurlijk is de ene pilot succesvoller dan de andere. Zo hebben we nu in onze winkel een eigen bloemist, dat is echt een enorm succes gebleken. Maar er zijn ook pilots die lastiger van de grond komen, zoals de afdeling met onverpakte producten. Die liep in het begin best moeizaam. Overigens zien we sinds de invoering van de verpakkingstoeslag per 1 juli de interesse daarvoor weer duidelijk toenemen. Niet omdat de producten veel goedkoper zijn dan verpakte producten, maar ik denk vooral dat die maatregel weer voor wat extra bewustwording bij mensen heeft gezorgd. Ook hebben we vanuit Albert Heijn de communicatie rondom ‘verpakkingsvrij’ verbeterd en verduidelijkt.”


Wat wordt jouw volgende stap? Een eigen franchise-winkel? Een functie op het AH-hoofdkantoor? Een internationale carrière?
“Voorlopig zit ik hier nog goed. Ik geniet van mijn werk, de klanten, het team. Natuurlijk oriënteer ik me wel op mijn toekomst. Ik probeer mijn netwerk te onderhouden, uit te breiden, drink een koffietje met mensen, praat met mensen, ook binnen het hoofkantoor, ik houd alle opties open. Maar ik heb zeker geen haast om weg te gaan.”

De beste supermarktmanager: hoe zit dat?
Albert Heijn organiseert deze verkiezing sinds 2016. Per ‘AH-district’ – er zijn vier districten – wordt één supermarktmanager genomineerd door zijn/haar districtsmanager. Een van die vier genomineerden was dit jaar Karim Triki. Een afvaardiging van het managementteam van Albert Heijn bepaalt de winnaar. Daarbij spelen verkoopcijfers een rol, maar ook criteria die te maken hebben met de werkomgeving: medewerkerstevredenheid, de mate van inclusiviteit etc.
De ‘beste supermarktmanager van Albert Heijn’ is automatisch genomineerd voor de wereldwijde verkiezing van ‘Ahold Delhaize Global Store Manager of the Year’. Deze verkiezing vindt eveneens sinds 2016 plaats, zij het toen nog onder een andere naam: de ‘Ahold Delhaize Leadership Awards’.


Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder in FoodPersonality stond.