‘Groente-afval’ als duurzame en gezonde smaakmaker

Naam: Maud van Eert
Product: Saved Flavors

Veel jongeren zijn bezig met de toekomst. Duurzaamheid speelt daarbij een grote rol. Studenten aan de opleiding Food Innovation van de HAS green academy investeren ook graag in de toekomst. Met producten en innovaties die bijdragen aan een duurzamere wereld. In deze rubriek delen zij een door henzelf bedacht en/of ontwikkeld duurzaam product of innovatie.

Wat heb je ontwikkeld?
“Een Italiaanse smaakmaker die voor 100% uit groentereststromen bestaat. Je gebruikt deze gedroogde mix om je gerechten op smaak te brengen. Er zitten geen toevoegingen in, dus ook geen zout. Super duurzaam en gezond.”

Hoe ben je op het idee gekomen?
“Het product is ontstaan vanuit mijn eigen keuken. Ik wilde graag iets doen om bewuster met ons voedsel om te gaan. Tijdens het koken gooien we vaak groente-‘afval’ weg dat nog veel smaak bevat en goed gebruikt kan worden. Zelf gebruik ik graag kruiden in mijn gerechten. Zo ontstond het idee om met de reststromen een smaakmaker te maken.”

Kun je kort uitleggen hoe het ‘ontwikkelproces’ verliep?
“Tijdens mijn afstuderen heb ik twintig weken besteed aan de ontwikkeling van Saved Flavors. Ik heb onderzoek gedaan naar het gebruik van kruiden tijdens het koken binnen de doelgroep 20-35 jaar. Daaruit bleek dat een Italiaanse mix de favoriete smaakmaker was. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een constante bron van reststromen. Die vond ik bij een verwerker van groenten voor onder andere kant-en-klare verse gesneden groenten. Uit het assortiment van deze verwerker ben ik gaan experimenteren met de samenstelling voor mijn smaakmaker. Ik produceer nu alles nog in mijn eigen keuken, maar ben op zoek naar een locatie om grotere partijen te kunnen produceren.”

Op welke manier draagt het product bij aan duurzaamheid?
“Als deze smaakmaker in de supermarkten komt, kunnen we samen een grote hoeveelheid reststromen van groenteschillen en dergelijke verminderen. Voor een potje van 90 gram wordt 900 gram vers product gebruikt.”

Welk ‘duurzaam doel’ wil je met je product bereiken?
“Ik wil mensen laten zien dat het mogelijk is om reststromen om te zetten in heerlijke producten en uiteindelijk voedselverspilling volledig te vermijden. Ook wil ik benadrukken dat het niet altijd nodig is om kruiden uit het buitenland te importeren. Door lokale Nederlandse producten te gebruiken, kunnen gerechten op eenzelfde hoogwaardige manier op smaak worden gebracht, terwijl we tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame wereld.”

Wat zijn de verdere plannen met Saved Flavors?
“Ik ben nu bezig met het produceren van de eerste grotere partij, in samenwerking met Hessing, een verwerker van onder andere verse groenten (het bedrijf levert onder andere aan Albert Heijn, red.).
Mijn droom is om een productlijn in de schappen van supermarkten te hebben. Daar werk ik hard aan.”